Sain Pieneen tuoksukauppaan pienen koe-erän jasmiini-absolutea, joten otin vähän selvää, että mitä absolute varsinaisesti on. Tiesin ennestään, että se on kuin eteerinen öljy, mutta sen valmistuksessa on käytetty jotain liuotinta. Suomennosta en nyt löytänyt, joten mennään tuolla absolute-sanalla. En tosiaankaan lähde itse keksimään tuosta vain omia pikku suomennoksia, kuten joku on epäillyt. ;)

Wikipediasta ym. löysin hieman lisäinformaatiota, joten jaanpa sen muillekin.

Absolute on samanlaista kuin eteerinen öljy, joskin usein paljon voimakkaampaa. Se on tiivistetty, erittäin aromaattinen, öljymäinen aromakemikaalien seos, joka on irrotettu kasvista, yleensä jostakin arvokkaasta ja hyväntuoksuisesta kukasta.

Siinä missä eteeriset öljyt on yleensä tislattu suoraan kasvista, absoluten valmistuksessa  käytetään ensin liuotinta, jotta aromiaineet saadaan kasvista irti.

Aluksi orgaanista liuotinta (esim. heksaania) lisätään kasviainekseen. Seos suodatetaan ja tislataan, jolloin saadaan aikaan vahamaista massaa (concrete). Tästä massasta liuotetaan aromaattiset osat etanoliin. Etanoli haihdutetaan ja pelkkä hyvin tiivis ja voimakastuoksuinen absolute jää jäljelle.

Kukkaisvaha on muuten se, mitä jää jäljelle, kun aromaattiset aineet on liuotettu etanolilla. Kukkaisvaha on tuoksuvaa, joten siinä on vielä jäljellä  aromaattisia aineita. Tuoksu ei kuitenkaan ole niin puhdas kuin absolutessa, sillä kukkaisvahassa on mukana myös muita tuoksuvia ainesosia, mikä tekee niistä huomattavasti maanläheisemmän tuoksuisia, ehkä herkkänenäisen mielestä jopa vähän omituisen hajuisia.

Absolutet ovat yleensä tiivistetymmässä muodossa kuin eteeriset öljyt. Absoluten tuotantoprosessi on myös tehokkaampi ja siinä käytetään matalampia lämpötiloja kuin eteeristen öljyjen tislauksessa. Näin herkemmät tuoksuvat ainesosat saadaan paremmin talteen, ne eivät tuhoudu niin helposti kuin normaalissa tislauksessa. Yleensä absoluten tuoksu on lähempänä alkuperäistä kasvin tuoksua kuin eteerinen öljy. Jotkin kasvituoksut ovat myös liian herkkiä tislaamiseen, joten niiden erottuluun tarvitaan esimerkiksi juuri absolute-prosessia. Tällaisia ovat mm. jasmiini, tuberosa ja mimosa.

Tässä menetelmässä jää hyvin pieniä määriä käytettyjä liuottimia absoluteen. Sen vuoksi absoluteja ei yleensä suositella puhtaassa aromaterapiassa. Kuitenkin absolutet sopivat erittäin hyvin hajustamistarkoituksiin, koska tuoksut ovat hyvin puhtaita ja luonnollisia.

100% absolute on niin voimakasta, että ihminen ei kykene haistamaan sitä oikein. Sen vuoksi absolute on aina laimennettava ennenkuin sen tuoksua voi arvioida. Usein myydäänkin 3-5% laimennoksia, koska niitä on helpompi arvioida ja annostella. Samaten laimennokset ovat luonnollisesti kuluttajalle edullisempia kuin tähtitieteellisen kalliit 100% absolutet.

Absoluteissa on eroja. Laadukkaissa absoluteissa liuotinjäämät ovat niin minimaalisia, että valmissa tuotteessa, erittäin laimennettuna, niitä ei havaitse lainkaan. Huonolaatuisessa absolutessa sensijaan saattaa jopa haistaa liuottimen tuottaman sivutuoksahduksen.