Minulta on viime aikoina useampikin kysynyt voiteiden tekemisestä.

En missään nimessä ole voiteiden tekemisessä guru. En ole tutustunut kuin pintapuolisesti HLB-systeemiin, jonka oikeat voiteentekijät tuntevat kuin omat taskunsa. Olen kuitenkin tehnyt ihan onnistuneita voiteita, joten ehkä voin jakaa tietojani.

Teen aiheesta pian ohjeet, joihin tulee linkki Pienen tuoksukaupan etusivun oikeaan alareunaan. Emulsiovoiteiden haasteisiin kuuluu se, että ne ovat herkkiä saastumaan ja pilaantumaan - kaikki vesipitoinen on mikrobeille oiva kasvualusta. Siksi valmistushygieniaan on kiinnitettävä erityisen suurta huomiota ja siksi on käytettävä säilöntäainetta. Ilman säilöntäainetta voidaan hygieenisesti valmistettua voidetta säilyttää jääkaapissa noin kaksi viikkoa. Kuulemma pilaantumista edesauttaa se, jos on käytetty vuohenmaitoa, hunajaa tai vaikka yrttejä - mitä tahansa, joka sisältää ravintoa mikrobeille.

Kaikki ainekset, valmistusastiat, työvälineet, säilytyspurnukat ja mielellään myös laskualustat on siis desinfioitava huolellisesti ennen valmistamiseen ryhtymistä. Näin minimoidaan mikrobien pääsy tuotteeseen. Kotioloissa ei tosin koskaan voida saavuttaa laboratorio-olosuhteita, eli kaikkia mikrobeja ei saada kotikonstein tuhottua ja jonkin verran mikrobeja siirtyy jo pelkästä huoneilmasta voiteeseen - mutta mitä vähemmäksi mikrobit saadaan, sen parempi voiteen säilyvyyden ja käyttökelpoisuuden kannalta.

Toinen haaste, johon juuri HLB-systeemi tuo apua, on se, että emulgoituminen ei ole aina itsestään selvää - mitä tahansa sekoittelemalla ei välttämättä saa voidetta onnistumaan. Yleisesti ottaen kuitenkin Pienessä tuoksukaupassa myytävät emulgointiaineet - ohjeen mukaisesti käytettyinä - tuottavat hyvän tuloksen helposti, kunhan pysytellään kasviöljyjen ja -rasvojen käytössä eikä käytetä esim mineraaliöljyjä ja silikoneja.