Pari uutuutta tulikin jo perjantaina - ylellistä babassuöljyä ja hoitavaa mustakuminaöljyä. Babassuöljy on aika lailla samantyyppistä kuin kookosrasva, mutta sitä pidetään hoitavampana. Mustakuminaöljy on sikäli kiinnostava tuote, että jotkut ovat saaneet sen avulla helpotusta akneen ja muihin tulehduksellisiin iho-ongelmiin.

  Makuöljyistä sain jo viime vuoden puolella kysymyksen, joka toistui tämän vuoden puolella eri ihmisen taholta - ja vasta nyt sitten perehdyin asiaan kunnolla. En omissa huulirasvoissani edes käytä makuöljyjä, joten suoraan sanottuna en ole kauhean tarkasti niiden maailmaan perehtynytkään.

Asiakkaat ihmettelivät, että vaikka makuöljyä lisäisi kuinka paljon, se ei silti maistu. Ensimmäisen kerran kun tätä kysyttiin, vastailin vaan että sitä voi lisätä kunnes tuntuu sopivalta enkä miettinyt sen enempää. Myöhemmin tuli mieleen ihan fysiologinen asia, siis että mitä se maistaminen oikein on ja mitä tuolta huulirasvan maulta oikein odotettiinkaan.

Niin, makuöljyhän ei tosiaankaan maistu. Oikeastaan "makuöljy" on vähän huono käännös termille "flavour oil". Parempi olisi varmaan "aromi" tai "aromiöljy". Pelkkä aromi tuntuu oikeastaan vain tuoksuna. Koska huulet sijaitsevat nenän alla, aromi saa olle melko mieto - vain juuri sen verran, että huulia rasvatessa saa nauttia hetken aromista ja sen tuomista mielikuvista.  Heti tuoreeltaan uudesta huulirasvasta ei välttämättä saa oikeaa käsitystä aromista.  Aromi voi kehittyä, kun annat huulirasvojen vetäytyä korkki suljettuna vaikkapa viikon verran.

Makuaistimuksen syntyyn tarvitaan jotain viidestä perusmausta (makea, suolainen, hapan, karvas, umami) ja huulirasvojen tapauksessa se olisi makea. Eli jos huulirasvan tahtoo maistuvan joltain, se pitäisi aromin lisäksi myös makeuttaa ja tähän tarkoitukseen on toki maailmalla olemassa makeutusaineita. En tosin oikein pidä ajatuksesta, että huulirasvaa kuuluisi maistella enkä ole huulirasvan makeutusaineita ajatellut tarjotakaan.

Muuten, mitä hyötyä siitä on, että tekee mieli lipoa huulilta maukasta huulirasvaa? Eikö se ole pikemminkin haitallista?

Tämä pohdinta kuitenkin sai minut muuttamaan makuöljyn nimen aromiöljyksi, koska makuöljy alkoi tuntua harhaanjohtavalta nimitykseltä. Jos huulirasvan makeuttaminen kiinnostaa, niin sakariini ja stevia ovat ainakin yleisesti käytettyjä huulirasvojen  makeutteita. Valitettavasti en osaa neuvoa tarkemmin huulirasvojen makeuttamisessa.

Aromiöljyjä voi kyllä käyttää muihinkin tuotteisiin kuin huulirasvoihin. Jos pitää jonkun aromiöljyn tuoksusta, niin sitä voi kyllä kokeilla ihovoiteisiin ja -öljyihin. Jotkut tuolla ah niin romanttisessa Ameriikassa tekevät ystävänpäivätuotteiksi  iholta nuoltavia öljyjä, geelejä ja voiteita, ja niitähän voi makeuttaa myös hunajalla ja glyseriiinillä. Ei niistä sen enempää, ei minulla niihin ole reseptejä.