Saippuakirjan kirjoittamisen aikoihin ja pitkään sen jälkeenkin olin sitä mieltä, että saippua ei sovi hiuksilleni, piste. Olin kerran kokeillut ja se riitti, tulos oli aika yäk.

Jotain houkuttelevaa niissä palashampoissa kuitenkin oli. Aloin kehitellä omaa palashampoota, siis hiustenpesuun tarkoitettua saippuaa ja parin sutsisatsin jälkeen onnistuin ja innostuin. Hankin palashampoolleni testaajia, joille lähetin pikkuiset kökkäreet olutshampootani ja sitten tenttasin heitä kaikenlaisian kysymyksin. Vastausten pohjalta parantelin palashampooreseptiäni vielä ja lähetin uudet (tällä kertaa hieman isommat)  palat testattavaksi. Testaajien kokemukset ovat olleet rohkaisevia.

Tästä uudesta palasta pidän itse kovasti. Se tuntuu sopivan omille hiuksilleni todella hyvin. Käytän lisäksi aina sitruunahappohuuhtelua, koska haluan pikemminkin kiiltävät ja silkoiset kuin jähmeäntuuheat vahatunoloiset hiukset. Jos hapanhuuhtelua ei käytä, hiuksiin jää jotain jäänteitä saippuasta, jotka tosiaankin saavat hiukset tuuheammiksi - joillekin hiuslaaduille se saattaa jopa sopia. Omien kokemusteni perusteella kuitenkin hapanhuuhtelu on ehdoton. Etikkakin kävisi, mutta en tykkää sen hajusta, sitruunahappo on hajutonta. Usein laitan sekaan hiukkasen nestemäistä emulgointiainetta + tuoksuöljyä, kun nyt vaan sattumalta pidän noista tuoksuista Hymy

Välillä pesen jollain muullakin, kuten yrteillä tai hoitoaineella, shampoollakin, eikä se tunnu haittaavan palashampoon käyttöä. Palashampoolla (hapanhuuhtelun kera) tuntuu tulevan kuitenkin paras tulos.

Myyntiin olisi tarkoitus tulla yksi hajusteeton versio, jossa on luonnostaan hyvin mieto mallastuoksu. Lisäksi tulisi tuoksutettuja versioita. Minulla on tuoksutestaukset menossa, tällä hetkellä 12 eri tuoksuista shampoopalaa kypsymässä. Siinä kuukauden päästä pääsen testaamaan niitä käytännössä ja päättämään, mitkä tuoksut otan mukaan. Sen jälkeen voin kirjoitella turvallisuuden arvioijalleni muutamankin rivin resepteistäni - itse asiassa täytän sellaisen monisivuisen kaavakkeen. Siihen menee jonkin verran aikaa. Rahaakin arviointiin menee, sitä enemmän mitä useamman tuoksun valitsen, sillä jokainen eri tuoksu tarvitsee oman respetinsä arviointeineen. Siksikään ei tee mieli ihan kaikkia mahdollisia tuoksuja ottaa valikoimiin, vaan ne on harkittava tarkoin.

Viimeksi turvallisuuden arviointi kesti aika kauan, olikohan se nyt kaksi kuukautta, mutta uskoisin ettei se enää kestä niin kauaa. Jos hyvin käy, shampoopalat olisivat myyntikunnossa ennen kesää.