Loppukesällä Facebookin Saippua-ryhmässä useampikin henkilö kysyi saippuan myymisestä Tukes:lta. Kaikki saivat samansuuntaisen vastauksen: Harrastelija voi myydä tekemäänsä saippuaa yksittäisissä myyjäisissä ilman turvallisuudenarviointia. Minäkin kirjoitin Heli Haloselle, joka on proviisori ja ylitarkastaja Tukes:lla. Tässä asiaa selventävä ote häneltä saamastani sähköpostista:

"Aina kun saippuaa toimitetaan jakelua, kulutusta tai käyttöä varten joko maksua vastaan tai maksutta liiketoiminnan yhteydessä, tulee sen täyttää kaikki kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset. Velvoitteiden piiristä on kuitenkin EU-asetuksen sanamuodolla rajattu pois ne toimijat, jotka eivät myy tai jakele kosmeettisia valmisteita liiketoiminnan yhteydessä, vaan esimerkiksi harrastuksenaan osallistuvat esimerkiksi yksittäisiin joulumyyjäisiin. Tätä rajanvetoa ei ole lainsäädännössä tarkemmin määritelty, vaan velvoitteiden noudattamista on katsottava aina tapauskohtaisesti ja toimijan on arvioitava toimintansa kokonaisuutena."

Korjaus: Tukesin sivuillekin oli tullut lisätietoja asiasta http://www.tukes.fi/fi/Palvelut/Usein-kysyttya-UUSI/Kosmetiikka/ (Kohta: Sovelletaanko omavalmisteisiin, esim. saippua kosmetiikkalainsäädäntöä?)

On huomioitava, että vaikka turvallisuudenarviointia ei vaaditakaan, saippua on tehtävä hyvän valmistustavan mukaisesti ja pakkausmerkintöjen on oltava oikeanlaiset. On merkittävä ainesosat INCI-nimillä, tuotteen paino, säilyvyys, mahdolliset allergeenit ja mahdolliset varoitukset suomeksi ja ruotsiksi. Lue ohjeita täältä: http://www.tukes.fi/kosmetiikka