Aloitan nyt Kysymyksiä ja vastauksia -kirjoitusten sarjan. Aloitan öljyistä. Täydennän kirjoitusta tarpeen mukaan, kun kysymyksiä tulee lisää.

K: Kuinka kauan öljyt säilyvät?

V: Yleensä ottaen pimeässä huoneenlämmössä vähintään 6kk. Poikkeuksia: hamppuöljy säilyy vain n. 3kk, kookosöljy ja jojobaöljy taas säilyvät vuosikausia. Kylmäsäilytys saattaa pidentää säilyvyysaikaa.

K: Mistä öljyt oikein tulevat?

V: Suurimmasta osasta öljyjä en osaa sanoa, koska öljyntoimittajani hankkivat tuoreita öljyjä eri puolilta maailmaa aina satokauden mukaan. Joitakin öljykasveja kasvaa vain rajatulla alueella, jolloin sijoittaminen kartalle onnistuu paremmin. Luomuöljyjen tuotantopaikat ovat tiedossa.

K: Voiko öljyjä nauttia sisäisesti?

V: Pienessä tuoksukaupassa myytäviä tuotteita ei ole tarkoitettu sisäisesti nautittaviksi.

K: Mistä muualta öljyjä kannattaisi hankkia kuin Pienestä tuoksukaupasta?

V: Elintarvikeliikkeistä, luontaistuotekaupoista ja joistakin apteekeista löytyy hyviä öljyjä, joita voi käyttää myös kotikosmetiikassa. Nettikauppojen etsimisessä en auta, vaan voit käyttää Googlea.

K: Haluan tiettyä öljyä, jota Pienessä tuoksukaupassa ei ole myytävänä. Voitko hankkia sitä minulle?

V: Voin mahdollisesti hankkia, mutta toimitusaika voi olla pitkä, sillä yhdistän erikoistilaukset perustilauksiin rahtikulujen säästämiseksi. Marras-joulukuussa on niin kiireistä, että silloin en ota vastaan erikoistilauksia laisinkaan, muina aikoina voi kyllä kysellä, niin katsotaan.

K: Voitko suositella minulle ihotyypilleni sopivaa öljyä?

V: En kovinkaan asiantuntevasti, sillä en ole kosmetologi. Minulle on tullut sellainen käsitys, että öljyjen sopivuus on yksilöllistä ja se pitää melkeinpä kokeilla itse. Yleisesti ottaen kevyet siemenöljyt (mm. aprikoosi, persikka, luumu, kamelia, kookos ym) sopivat helposti tukkeutuvalle iholle paremmin kuin paksummat öljyt, jotka taas sopivat kuivalle iholle paremmin, mutta poikkeuksia voi olla. Ihminen voi myös herkistyä ihan mille ainesosalle tahansa, joten itselle sopivia öljyjä voi joutua vähän etsimään.

K: Mitä öljyjä suosittelet hiustenhoitoon?

V: Taaskaan en ole mikään asiantuntija, mutta yleisesti hiustenhoidossa käytetään etenkin jojobaöljyä, karitevoita, kookos- ja kameliaöljyä.

K: Onko luomuversio öljystä jotenkin hoitavampaa kuin tavanomaisesti viljelty öljy?

V: Tästä minulla ei ole minkäänlaista todistusaineistoa. Luomuöljyjä valitaan usein eettisin perustein.

K: Onko puhdistamaton öljy ravitsevampaa kuin puhdistettu öljy?

V: Monien käyttäjien kokemusten mukaan on, mutta en osaa sanoa mikä on totuus. Öljyjen hoitavat ominaisuudet perustuvat useimmiten niiden sisältämiin erilaisiin rasvahappoihin ja pääosin rasvahappokoostumus ei puhdistettaessa muutu. Kannattaa kokeilla itse ja valita se, mikä tuntuu itsestä paremmalta.

K: Onko puhdisteut öljyt puhdistettu liuottimilla?

V: Ei, vaan puhdistamiseen on käytetty suodattavia aineita (kuten savea) ja lämpöä.

K: Voisitko antaa minulle hyvän voidereseptin, jossa käytetään tiettyjä öljyjä?

V: En kehittele reseptejä kenenkään puolesta, mutta olen kirjoittanut yleiset voideohjeet  joiden perusteella oman reseptin voi kehitellä haluamistaan öljyistä.

K: Miksi avokadoöljy on joskus kirkasta ja joskus sameaa?

V: Eri öljyerissä voi olla pientä luontaista vaihtelua. Sameus johtuu siitä, että osa öljystä on hieman jähmettynyt huoneenlämmössä - lämmittämällä öljy kirkastuu. Tuo pieni vaihtelu ei kuitenkaan vaikuta öljyn ominaisuuksiin merkitsevästi.

 K: Voiko kariteöljyä ja vadelmansiemenöljyä käyttää aurinkosuojana?

V: Niissä on pieni suojakerroin, mutta niin pieni, ettei se oikein riitä aurinkosuojaksi.

K: Voiko öljyjä käyttää ihan sellaisenaan, ilman että tekee niistä erikseen jotain kosmetiikkaa?

V: Pienen tuoksukaupan öljyt myydään kosmetiikan raaka-aineena eikä valmiina kosmetiikkana. Valmiille, kaupalliselle kosmetiikalle tulee teettää tuoteturvallisuuden arviointi ja se maksaa ja nostaa siten tuotteen hintaa. Tämän vuoksi en voi virallisesti suositella öljyjen käyttöä sellaisenaan, koska jos suosittelisin, antaisin ymmärtää niiden olevan valmista kosmetiikkaa. Tämä on ainakin minun käsitykseni lakipykälistä. Ehkä voin kuitenkin (liemeen joutumatta) sanoa, että tiedän monen käyttävän ja itsekin käytän öljyjä joskus myös sellaisenaan.

 

Puuttuiko tästä jokin kiinnostava kysymys? Kysy lisää öljykysymyksiä kommenttiosiossa!